Znovuvztyčení Sourozeneckého kříže v Priessnitzových lázních

Sourozenecký pramen | Jesenické prameny
Sourozenecký pramen a kříž kolem roku 1865

Sourozenecký kříž v sousedství Sourozeneckého pramene byl od 19. století jednou z neodmyslitelných památek Studničního vrchu. Po jeho znovuvztyčení v roce 2002 si vyžádal další obnovu. Nový kříž byl vyroben v zámečnické dílně Holar z nerezové oceli a dále obložen bukovým dřevem. Kříž bude usazen na původním místě jeho předchůdců.

Může jít o obrázek one or more people a woodwork
Výroba kříže

Obnova kříže bude dovršena letos v sobotu 11. září 2021 takzvanou Rodinnou slavností. Na tu si vás dovolují pozvat iniciátor a sponzor obnovy kříže Slavoj Čegan s organizátorem a místním patriotem Kamilem Zuco Zajíčkem.

Detail gravírovaného nápisu na kříži

PRÁCE NA OPRAVĚ SANATORIA PRIESSNITZ POKRAČUJÍ

„Rodinná slavnost je určena všem, kdo mají kladný vztah k jesenické krajině a rodinnému životu. Aktuální téma souvisí nejenom historicky se Sourozeneckým křížem, u kterého se podle legendy loučili děti pana Priessnitze před odchodem do světa, ale zvláště pak s dnešním životem,“ uvádí Kamil Zuco Zajíček. Akce po loňském Žehnání stromů opět přinese do okolí lázní netradiční událost. „Sejdeme se ve 14 hodin na Jižním svahu v lázních. Úvodní slovo zde bude mít Tomáš Hradil z Hnutí Brontosaurus. Pak poneseme nový Sourozenecký kříž až do poloviny Nassauské stezky ke skalisku cca, kde bude kříž usazen. V průběhu cesty nás čeká sedm zastavení, kde si můžeme odpočinout a poslechnout průvodní slovo římskokatolického děkana Stanislava Koláře a pravoslavného kněze Josefa Libora Kratochvíly. Budeme naslouchat myšlenkám o rodině a soužití v ní, akce je otevřena nejen tzv. věřícím, ale i široké veřejnosti,“ uvádějí pořadatelé na pozvánce.

Sourozenecký kříž s obložením

Zájemci o nesení kříže se mohou přihlásit organizátorům na mail zuco.grafenberg@seznam.cz nebo telefon 773 950 594.

Další informace v lázeňských listech.